“Sok földet bejártam, de mégis csak Nógrád tetszik legjobban: hegyeivel, völgyeivel, egyenesre nőtt fáival; itt úgy látom, a füvek zöldebbek, a virágok illata édesebb, mint bárhol másutt a világon. Még a felhő is mintha rózsaszínbe öltözne, amikor átsuhan fölöttük… Ez az én igaz hazám.”

(Mikszáth Kálmán)

Vidámság (2)

Kedves látogató!

Tisztelettel köszöntelek a romhányi Rózsakert vendégház csapata nevében!

Nógrád megyét gyakran távol helyként képzelik el, holott egyáltalán nem nehéz a megközelítése a fővárosból bő félóra alatt megközelíthető a megyehatár. Jellegére, sajátos vonásaira sok szempontból valóban ráillik a távoli jelző. Ami biztos, sajátos hangulatú világba, varázslatos természeti környezetbe csöppen az idelátogató.

Reméljük, hogy felkeltve az érdeklődésed, hamarosan a vendégeink között üdvözölhetünk téged és kedves családod, valamint barátaid.

Engedd meg, hogy röviden bemutassam vendégházunkat, valamint a ház szűkebb, s tágabb környezetét, a ház szolgáltatásait, illetve a környéken elérhető programokról is külön menüpontban szólnék egy keveset.

Szerb Tamás

A Rózsakert vendégház családi vállalkozásként működik, s ez a tény azonnal kézzelfoghatóvá válik a hozzánk látogató vendégek számára. A környezetet igyekeztünk úgy kialakítani, hogy aki belép egy valódi, barátságos otthonba érkezzen meg, egyben a “hotel-élmény” is megmaradjon. Elképzeléseink elismerését jelenti a számos bel- és külföldi visszatérő vendég, több mint 50 országból. A nagyobb szállásközvetítő oldalak is rendre elismerik erőfeszítéseinket, melyet a vendégértékelések alapján néhány éve ‘év szállása’ díj odaítélésével jutalmaznak. 

A túrázók egyik kedvenc pihenőhelyévé váltunk, együttműködve a Magyar Természetjáró szövetséggel (a Kékkör részeként). A vendégház és a tágas, madárbarát kert jellegéből adódóan családi, baráti összejövetelek helyszíne, de gyermektáborok és kisebb céges rendezvények, tréningek is kényelmesen megrendezhetők. 

Az aktív pihenésre vágyókra is gondolva az egyedi programajánlatoktól a szervezett kirándulásokig, rendezvényekig állunk rendelkezésetekre. A Rózsakert vendégházban kerékpárok is bérelhetők, s ha véletlenül otthon maradt a horgászfelszerelés, nem kell kétségbe esni, ebben is tudunk segíteni. (A halat persze nem tudjuk megfogni…)

 

A HÁZRÓL

A négy napraforgós minősítésű Rózsakert vendégház jelenleg 7 szobában, valamint egy akadálymentesített földszinti apartmanban tudjuk elhelyezni kedves vendégeinket. A pótágyak nélkül mintegy huszonhárom főt. Minden szoba saját fürdőszobát kapott; a szobákon kívül négy korszerű konyha, nagy nappali (mozivászonnal, kivetítővel), valamint egy finn szauna és egy – a masszázsnak is helyet adó – sószoba található az épületben. A tetőtéri szobák főleg a barátok és támogatók nevét viseli.

A vendégház földszintjén és első emeletén található apartman és szobák családunk egyes tagjairól kerültek elnevezésre. Az apartman saját konyhája mellett egy teljesen felszerelt (mosogatógép, mikró, sütő, főzőlap, stb.) konyha, valamint szintenként további két jól felszerelt főző-étkező helység várja a vendégeket. Wifi mindenhol elérhető és természetesen ingyenes.

Az udvaron grill, bogrács (valamint bosnyák ‘peka’, és sokac babfőzőedény) áll a vendégek rendelkezésére. Tüzelőt mindenkinek térítés nélkül biztosítunk. A kert része még egy 25 fős kerti pavilon, valamint egy Parajd sódézsa.

Kisállattal érkezőket is szívesen látunk. Igény esetén kennelt biztosítunk a házi kedvenceknek. Vendégházunkban természetesen az összes haza szolgáltató SZÉP-kártyájával fizethet.

A vendégház megközelítése sem bonyolult. Budapest határától Romhány csupán 60 km-re esik, kényelmes tempóban 45 perc alatt elérhető. A megközelítést nagymértékben megkönnyíti a Vácig elkészült két-két sávos autóút, kvázi autópálya.

A vendégház Bánk felől érkezve a stop-táblánál balra kanyarodva egy percen belül elérhető. A Prónay kastéllyal szemben már látható a tábla. Bár a cím Kossuth utat jelöli, a parkolásért balra kell fordulni az Arany János utcába (a saját parkolónk a kerítéssel párhuzamosan helyezkedik el).

A KÖZVETLEN KÖRNYEZETÜNKRŐL

A Rózsakert vendégház Romhány zöld szívében, az ún. Angol-kert szélén található. A legenda szerint a hatalmas parkot még a vendégház mellett található Laszkáry-kúria egykori urának angol felesége hozta létre mintegy 150 esztendeje. Ékessége az országosan is ritkaságszámba menő hatalmas hársfa. Maga a kúria még jelenlegi romos állapotában is igen szép, ugyanúgy, mint a Rózsakert vendégházzal szembeni másik épület, az impozáns Prónay-kastély.

A kétezer főt alig meghaladó lélekszámú Romhányt a Cserhát nyugati nyúlványai veszik körül. Az egyik legszebb kéktúra útvonal érinti a falut (a túra útvonala a csodás panorámára tekintettel kilátóval, illetve kiépített pihenőhellyel lett felvértezve), illetve a Börzsöny hegység is kézzelfogható közelségben van. Nem mellesleg a Bánki-tó a szomszédos településen található.

ROMHÁNYRÓL

A 2000 fős Romhány a fővárostól is szűk háromnegyed órás autóútra – csodálatos természeti környezetben, a Nyugat-Börzsöny ölelésében, a Lókos-patak völgyében – található település. A falu már a bronzkorban lakott volt, majd a népvándorlások sora nyomta rá máig ható bélyegét a településre. A víz és a hatalmas erdők vonzották a betelepülőket. Érdekes a mindennapokban találkozni olyan emberekkel, akik őseinek neve már a XV-XVI. században felbukkant Romhánnyal kapcsolatban.

A falu szakrális központja a Rákóczi-mogyorófa dombja, mely a legenda szerint a fejedelemnek köszönheti születését, bár a legújabb kutatások jóval idősebbnek mondják a hatalmas fát, melynek gyökerei alatt máig ismeretlen eredetű romok hevernek.

Romhány igen büszke múltjára, különösen a Rákóczi-szabadságharcban betöltött szerepére. Itt zajlott a szabadságharc utolsó nagy csatája, ahol a kurucok mellett lengyel és svéd csapatok is harcoltak a labanc seregek ellen. A község az 1900-as évek elejétől kezdett igazán “nagyot álmodni”, jellemző, hogy tízes-húszas években már annyian lakták, mint jelenleg. A növekedés motorja, majd később a hanyatlás okozója a helyi bányászatra alapított ipar volt (amit leletek alapján már a honfoglaló magyarok is kiaknáztak). Itt cserépkályhagyárat alapított a Lloyd’s, majd a második világháború után egyre növekvő csempegyártás jellemezte a városiasodással kacérkodó falut. Bár a városi tervek (talán szerencsére) meghiúsultak, a “romhányt csempe” és a mediterrán színekben játszó díszkő még ma is fogalom.

Romhány szerencsés fekvésének köszönhetően számos turisztikai célpont könnyen elérhető a faluból, illetve több (kék, piros, sárga jelzésű) turistaút is érinti a települést. A KÉK-túra útvonal – mely átmegy a településen – több szakasza is bejárható romhányi érkezéssel, illetve indulással.

Romhányt akár “Görbeország” központjának is lehetne nevezni. Mikszáth nevezte Görbeországnak a tájat, amelyen az utazó keresve sem talál hosszabb egyenes utakat, minden kanyarog, lejt, vagy emelkedik. De éppen ez adja a környék varázsát. És hogy miért központ Romhány? Ha nem is a világ közepe, ahogy ez a helyi kiskocsmából annak tűnik, de ide valóban minden közel van. A csodás bánki tengerszem csak 7-8 perc, fél órán belül elérhetőek a kis völgyekben meghúzódó szebbnél szebb palóc kisközségek, vagy akár a Dunakanyar csodás tája. Még egy keveset utazva Hollókőn lehetünk, várak sorát látogathatjuk meg, vagy eljuthatunk a világviszonylatban is egyedülálló Ipolytarnóci őslényparkba.

A keresztény zarándokhelyektől, mint például a kristálytiszta vizű sandaváraljai Mária-forrás, vagy a Hont-tsitári kápolna forrása, egészen a bicskei buddhista “Megvilágosodás Sztúpáig”. A külön úton járó, de egyaránt lelki békét keresők is felemelő helyszíneket találhatnak az elmélkedésre.

Szűk másfél órás autóutat követően akár síelhetünk, vagy kirándulhatunk is az Alacsony-Tátrában.

 

BÁNKRÓL

A környék bemutatása nem lenne teljes, a szomszédos Bánk rövid bemutatása nélkül. Bánk és Romhány között csupán néhány percnyi, kiváló minőségű autóút kanyarog. Bánk fő attrakciója az ország egyik tengerszeme, a Bánki-tó. A horgász- és fürdőparadicsomra, a falu szállásaira, vendégházaira nyaranta ki lehet tenni előre a megtelt táblát. A Bánki-tóra épült vízi-színpadon folyamatosak a koncertek és egyéb rendezvények.

A leghíresebb talán a Louis Armstrong  Jazzfesztivál, továbbá a “Bánkitó fesztivál”, amely hangulatában a régi fővárosi Sziget-fesztiválokat idézi kiváló fellépőkkel, sok jó beszélgetéssel és előadással. S miközben a faluban sétálunk, szóba elegyedhetünk a mindig kíváncsi, mindig kedves, még ma is népviseletbe öltözött nénikék egyikével.

TERMÉSZETJÁRÓKNAK

A környék a kirándulók és a kerékpárosok Mekkája, érintetlensége és természeti változatossága miatt. Csak megemlítenénk a közeli hegyoldalt borító szelídgesztenye erdőt, a gyűjthető gombákkal szinte szinte kibélelt völgyeket (különösen a vargánya, a tinóru, a róka- és az őzlábgomba a jellemző). A vadállomány rendkívül nagy, a hagyományos vadfajták mellett az értő és csendes túrázó könnyen láthat vadmacskákat, hollókat is. Sőt a Börzsönyben hiúz és farkas is megtelepedett, a környéket pedig időről-időre felkeresik a medvék. A falu átkanyargó Lókos-patak védett fajok tárháza, a fő hal a domolykó mellett a ritka Petényi márna, de a kiöntésekben a csíkok fajtái is megtalálhatók.

A kényelmesebb kerékpárosok a faluban is találnak látnivalót (Rákóczi tanösvény), vagy bejárhatják a Dunakanyar kerékpárútjait (a szállítást megszervezzük), de semmiképpen se hagyják ki az átkerekezést Bánkra. A sportosabbak igazi kihívásokat találhatnak “Görbeország” ritkán járt útjain, vagy megmászhatják a Börzsöny szerpentinjeit (több kerékpáros túraútvonal érinti Romhányt és közvetlen környékét).

 

Kövess minket a Facebook-on,

és írj rólunk a Booking-on és a szállás.hu-n!